Dýni nemusíme využít pouze jako Halloweenskou dekoraci, je to předně skvělá zelenina, kterou můžete využít v každé kuchyni.
Tykvovité rostliny pěstovali již staří Egypťané, Římané, Řekové a mnohé asijské národy tehdejší doby. Archeologové prokázali jejich výskyt již 1000 – 3000 let před n. l. Již 50 let po objevech Kryštofa Kolumba byla tykev obecná známá po celé Evropě.
Dýní známe širokou paletu druhů, některé se používají v kuchyni, jiné jsou jen pro okrasu a dekoraci. Různé druhy mají odlišné složení, z 80-90% jsou tvořeny vodou. Na lidský organismus mají blahodárné účinky. Obsahují spoustu minerálních látek, jako například draslík, vápník, hořčík, fosfor a další. Jejich energetická hodnota je velmi nízká, proto jsou vhodné při redukci váhy. Obsahují vitamín B, a ty, co mají oranžovou barvu, také karotenoidy.
Základní druhy a odrůdy dýní
DÝNĚ HOKAIDO byla poprvé představena v Japonsku a odtud pochází její název. V České republice je nyní velmi populární pro svoji výbornou chuť. Má široké spektrum vitamínů a schopnost vázat toxiny.
DÝNĚ ŠPAGETOVÁ má velmi jemnou dužinu, proto je v kuchyni velmi oblíbená.
DÝNĚ OLEJNÁ se pěstuje především pro svá kvalitní semena, která mají měkčí slupku a jsou zdrojem zdravého oleje.
DÝNĚ GOLIÁŠ má jemnou nasládlou dužinu. V kuchyni se používá především pro přímou spotřebu, nebo na džem.
DÝNĚ MÁSLOVÁ se používá do sladkých pokrmů, koláčů i džemů, ale i polévek.
DÝNĚ MUŠKÁTOVÁ krásně voní a je vhodná na polévky nebo do orientálních jídel.
Z dýní se využívá především chutná dužina, ale také jejich semínka, která můžete konzumovat loupaná, nesolená a nepražená. Semínka mají vysokou biologickou hodnotu a pro naše tělo obsahují prospěšné nenasycené mastné kyseliny. V obchodech se také můžete setkat s dýňovým olejem, který je zdrojem zinku a vitamínu E, a hodí se k finálnímu dochucování pokrmů.