Pokud máte rádi dobré marmelády a nechcete používat ty kupované, nacpané spoustou cukru, stabilizátorů, barviv a zlepšovačů chuti, nastala právě ta doba, kdy si můžete snadno a lehce uvařit marmeládu, jam či rosol sami doma. Není na tom nic složitého a snaha se opravdu vyplatí. Domácí marmeláda může mít v sobě opravdu minimum cukru, může být prosta chemie a nemusíte se bát kombinovat různé chutě. Každá várka bude originál. Jak na to?
Co budete potřebovat
Tak především ovoce, které budete chtít zpracovat, vámi zvolený cukr, želírovací látku a pokud chcete tak také kyselinu citronovou. Co se ovoce týče, používejte spíše zralejší ovoce, které už se nehodí na zavařování a je plné chuti. Cukr můžete zvolit dle vlastních preferencí, klasický řepný, třtinový, kokosový… Možností je opravdu spousta. Želírovací látku buď koupíte již upravenou (3/1, 2/1 a 1/1) dle toho, jak chcete mít marmeládu sladkou, nebo můžete zvolit čistý pektin získávaný ze zralých citrusů. Pokud použijete pektin, pak nemusíte přidávat tolik cukru a navíc nebude doplněn o stabilizátory. Dále budete potřebovat také čisté sklenice, víčka, hrnec a vařečku a nakonec naběračku.
Vaření marmelády
Ovoce pečlivě omyjte, očistěte a nakrájejte na drobnější kousky. Ovoce si zvažte a dle váhy si připravte i cukr. Třeba u jahod se doporučuje na kilo ovoce aspoň půl kila cukru, pokud však budete ovoce vařit trochu déle, zahustí se vám a nebude potřeba tak velké množství cukru. Dejte do hrnce a dle druhu ovoce vařte do měkka. Jahody a meruňky budou hned, méně zralé ovoce bude trvat trochu déle. Jakmile má ovoce správnou konzistenci, přidejte polovinu cukru a opět vařte asi deset minut za stálého míchání. Poté přidáme zbytek cukru smíchaný se želírovacím přípravkem! Vaříme asi dalších 5 minut a opatrně mícháme. Marmeládu ještě horkou přesuneme do sklenic, zavíčkujeme a dáme dnem vzhůru, čímž se víčko chytne a nebudete muset sterilovat.