Na létě milujeme opalování, sluníčko a válení se u vody a k tomu také přece neodmyslitelně patří osvěžující nápoje – koktejly, ledové čaje a v neposlední řadě ovocné limonády, které nás v parných dnech skvěle zchladí. A limonády domácí – to je teprve balada. Zkuste si udělat vlastní.
Překvapte svou rodinu a přátele netradiční osvěžující limonádou – v horkém počasí přijde jistě každému vhod a navíc sirupy, základ každé vynikající limonády, vyrobené doma jsou zdravější, chutnější a neobsahují chemické látky – prostě víte, co pijete. I přesto, že jejich příprava není vůbec náročná ani nákladná, jejich chuť je přímo k nezaplacení. Klíčem k dobré limonádě je vyvážená chuť – kyselost a sladkost, a správná teplota. Dáme Vám pár jednoduchých tipů, jak takové sirupy bez cukru a vaření připravit. Pak už jen stačí smíchat je s vodou či jogurtem, dochutit jimi čaj, koktejl nebo třeba zmrzlinu a podávat. Příprava je jednoduchá, můžete do ní zapojit i děti a zajistit jim tak příjemnou zábavu s velmi chutnými výsledky.
Připravte si ingredience:
– bylinky, ovoce, med, zázvor a koření, šťáva z citrusů (citrony, pomeranče, limetky)
– bylinky by měly být nejlépe čerstvé (máta, meduňka, citronová tráva, hřebíček, skořice)
– ovoce může být naopak i mražené (jahody, maliny, ostružiny, borůvky, broskve, švestky, třešně a višně)
– z citrusů vymačkáme šťávu a můžeme i nastrouhat kůru (nastrouhaná kůra podpoří chuť)
– zázvor můžeme nasekat nebo nastrouhat
Smíchejte:
– ovoce vložíme do sklenic, přidáme koření, med a šťávu z citrusů a vše dobře promícháme
– dáme do chladu odpočinout v rozsahu 24 – 48 hodin a v této době ještě jednou promícháme
Přeceďte:
– sirup pečlivě přecedíme a uchováváme v chladu
– obvykle vydrží v chladu několik týdnů, použijeme-li zázvor a citron vydrží o něco déle
Fantazii se meze nekladou a jaké použijete ovoce a kombinace je jen na Vás. Dopřejte si v létě pestrou paletu chutí a udělejte si zásoby, pokud na tyhle letní dobroty nechcete těšit zase až napřesrok. Dobrou chuť!